salam n hi..
arini i nak share cara buat kuih onde2 buah melaka memandangkan i ni org melaka, rasa malu pulak kalo x reti buat kuih ni.. kacang se kacang-kacangnya tauu.. uols mesti kena try. kalo beli kat kedai makan x puas. kalo buat sendiri confirm makan smp rasa nak termuntah sbb kenyang sgt.
kuih ni i buat weekend lepas. tetiba je terasa nak mkn kn. pastu bgtau en hubby, dia pun laju je ajk keluar beli bahan2nya. beruntung i ada suami mcm dia. x melengah langsung! love u more lah syg! =*
ini adalah bahan2nya:
1) Tepung pulut 1/2 packet
2) Gula melaka (dipotong dadu kalo nak senang proses buat kuih)
3) Pewarna hijau (ikut suka kalo nak warna biru pon boleh..)
4) Sedikit Air (utk adun tepung tu)
5) Garam (kalo nak letak sikit, tapi I x letak pun)
6) Kelapa parut
cara-caranya:
1) gaul tepung pulut dengan air. jangan terlalu keras/ lembik. bia smp x melekat kat tgn. masa ni kalo nak letak garam, letak la secubit. I x letak lgsg.
2) Titikkan pewarna. ikut suka nak pekat atau cair. kalo takut pewarna cepat habis, letak la sikit. haha.. I letak smp nmpk cun cun jadi la.. x pucat sgt, x pekat sgt.
3) Buat bulat2 pada tepung tu kemudian cocok pakai jari kat tengah, utk letak gula melaka. pastikan jangan bocor. nnt gula meleleh. time makan x rasa gula pulak. rs tepung je.
4) terus rebus dlm air yg dah mendidih. nak tau kuih tu dah masak? dia akan terapung bila dah masak. senang je kan.
5) angkat dan golek atas kelapa parut.
6) siap dihidang n dimakan.......
senang kan? tu je cara-caranya. budak tadika pun boleh buat.. lepas dah siap tu i ngan hubby makan smp nak termuntah sbb kenyang sgt. hehehe. hubby yg buat kerja menggentelnya. i rebus je kat dapur. i nak buat dia x bg, dia kata dia nak buat. lagi lah I suka. =D lepas tu last2 dia bising kata x rasa gula pun. dah dia yg letak sikit sgt. hahaha.. dah la brape biji tah bocor. rugi je tau!
Huhuhu... x cantik kan? ini lah hasil tangan org lelaki. hahaha.. =)
Ps: baby, ini lah hasil tgn daddy awk.. :)
No comments:
Post a Comment